Portal Superhome
VÝCHOZÍCO JE NOVÉ?O MÉ OSOBĚAKTIVITYMIKROSKOPIEPARTNEŘI
ODKAZY V ÚPTARCHÍVINTERNETNÁPOVĚDAVYHLEDÁVÁNÍAUDIT
Ostatní:    ÚPT | intranet | CSMS | EUREM | WWW2 | Trends | Mé staré str. |   je 19. 03. 2024, 03:39  
Vyberte si z následující nabídky archivovaných informací:
VÝCHOZÍ STRÁNKA
 
MÉ PŮVODNÍ WWW SÍDLO
 
UPOUTÁVKY r. 2014-2015
 
UPOUTÁVKY r. 2013
 
UPOUTÁVKY r. 2012-2011
 
UPOUTÁVKY r. 2010-2009
 
UPOUTÁVKY r. 2008-2007
 
UPOUTÁVKY r. 2006
 
UPOUTÁVKY r. 2005
 
UPOUTÁVKY r. 2004
 
UPOUTÁVKY r. 2003
 
UPOUTÁVKY r. 2002
 
UPOUTÁVKY r. 2001
 


  Webmaster:
  Petr Schauer
  Petr@ISIBrno.Cz


Powered by APACHE
Powered PHP
Powered by MySQL

Stránka byla přemístěna, budete automaticky přesměrováni.

Page has been moved, you will be automatically redirected.

Archív upoutávek z roku 2001

PROSINEC 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci prosinci 2001.


Používá se Netscape?

(19.12.2001) Analýza přístupů na moji prezentaci odpovídá ANO.

Stále častěji narážím při brouzdání internetem na stránky, které se nedají zobrazit prohlížečem Netscape Navigator 4.x. Ten používám pokud pracuji na operačních systémech, kde nekraluje MicroSoft. Stále častěji je od tvůrců prezentace slyšet, že dnes už je zbytečné optimalizovat stránky tak, aby byly zobrazitelné jiným prohlížečem než je MS Internet Explorer. Analýza přístupů na moji prezentaci však vypovídá, že poměr MicroSoft versus zbytek světa je 7:3. Má být těch 30% uživatelů skutečně neuspokojeno?
Tady je přesná statistika ..
 

 
Konference mikroskopiků

(18.12.2001) Aktualizovaná kolekce přináší dobrý přehled akcí v první polovině roku 2002.

Těm, kteří se pravidelně dívají do oddílu 'CO JE NOVÉ?' určitě neuniklo, že v poslední době dochází v prezentaci k pravidelnému výraznému nárustu odkazů na různá vědecká setkání mikroskopiků. Snažil jsem se postupně poshánět všechny zajímavé akce prvního pololetí roku 2002 a začlenil jsem je do svých databází, aby to mohlo posloužit široké mikroskopické komunitě na celém světě. Troufám si tvrdit, že tím vznikla dost vyčerpávající kolekce, která docela vyčnívá nad ostatní podobně zaměřené prezentace.
Však si vyberte ..
 

Brněnská kultura

(12.12.2001) Založena nová stránka 'Kultura a umění' v rozcestníku do internetu.

V tomto předvánočním čase máme všichni hodně shonu. Musíme dodržovat spoustu termínů pro různé zprávy a uzávěrky, jakoby vše končilo a zase začínalo s koncem popřípadě se začátkem kalendářního roku. Tato běžná (ale asi i docela podivná) praxe nás určitě všechny natolik vyčerpá, že budeme brzy potřebovat nějakou tu relaxaci. Takže lidé určitě uvítají, pokud si budou moci najít kam by zašli za kulturou či uměním. Proto jsem narychlo založil novou stránku rozcestníku do internetu.
První odkazy jsem již nachystal ..
 

 
Telecom chystá přečíslování

(6.12.2001) Internet může ušetřit hodně starostí při používání pevných telefonů.

I přes prudký nárust mobilních telefonů je jen málo domácností, institucí či firem, které nepoužívají pevnou telefonní linku. Takže každého z nás se určitě dotkne velký třesk, kterým bude 22. září 2002 přečíslování pevných telefonních stanic podle doporučení Mezinárodní telekomunikační unie. Nejen vyhledávání nových čísel podle těch původních, ale i mnoho dalších pomůcek na internetu, důležitých pro používání pevných telefonů, nám může ušetřit hodně času i nervů.
Využijte těchto možností ..
 

LISTOPAD 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci listopadu 2001.


Audit této prezentace

(26.11.2001) Pro začátek analýza závěrečných dnů doposud sledovaných měsíců.

Už několikrát jsem tvrdil, že chci tuto svoji prezentaci dělat tak, aby byla pro lidi užitečná, aby ji rádi navštěvovali a aby se sem rádi vraceli. Pokud chci vědět jak se mi to daří, kdože je vlastně mým typickým návštěvníkem, jaký prohlížeč a jaký operační systém používá, které stránky navštíví a zda je to ve dne či v noci, pak musím návštěvnost nějak analyzovat. Tuto neocenitelnou službu jsem svěřil vynikající firmě 4WeB a její službě "Na vrcholu". A teď některé výsledky nabízím i vám.
Třeba vás to zaujme ..
 

 
Věda na internetu

(19.11.2001) Nabídka prvních devíti oddílů odkazů z oblasti vědy, techniky a vzdělávání.

Konečně se mi podařilo splatit jeden velký dluh. I když se snažím svou prezentaci deklarovat jako vědeckou a v různých katolozích internetu je prezentace také vedena pod kolonkou vědy a techniky, v mém rozcestníku do internetu stránka "Věda a vzdělávání" stále čekala na své zrození. Tuto mezeru se mi konečně podařilo zaplnit a tak vám mohu nabídnout první dávku odkazů na zajímavé české servery ze světa vědy a techniky, popřípadě na místa, která vám pomohou při vašem vzdělávání.
Snad vám to poslouží ..
 

Praktiky Microsoftu

(13.11.2001) Vyřeší něco žaloby v USA nebo i jinde ve světě?

Došlo to až tak daleko, že když se řekne osobní počítač (PC), vybaví se každému, ať už odborníkovi či laikovi, společnost Microsoft. Všeobecně se vžil jeden velký omyl, že jedině s operačním systémem a kancelářskými či internetovými aplikacemi Microsoft je možné provozovat PC. Není to důsledek jen podivných obchodních praktik společnosti Microsoft, ale i neochoty úředníků a vedoucích pracovníků naslouchat hlasu odborníků. Je vůbec možné bránit se nějak proti této skutečnosti?
Přečtěte si zamyšlení ..
 

 
Týmy LEM

(12.11.2001) Aktuální složení Laboratoře elektronové mikroskopie je vám k dispozici.

Vědecká laboratoř je živý organismus. Pryč jsou doby, kdy početné, pevné a neměnné sestavy vědců, posazené do socialistického řádu, hledaly dlouhodobě řešení vědeckého úkolu. Dnes je pro řešení projektů určeno mnohem kratší období a ani tak si nemůže být nikdo jistý stabilitou personálního obsazení. Lidé dostávají nabídky především ze zahraničí, přicházejí a odcházejí, a tak v tom může být snadno zmatek. Naštěstí je tu internet, který může nabídnout i horké informace.
Sledujte změny v týmech LEM..
 

ŘÍJEN 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci říjnu 2001.


Vědecké publikace

(25.10.2001) Zveřejněny podrobnosti týkající se mých publikačních aktivit.

Počítače mě sice baví, ale žíví mě vědecké bádání. Takže mimo jiné také publikuji své vědecké výsledky v odborných časopisech či ve sbornících většinou mezinárodních kongresů a konferencí. Domnívám se, že jak zájemcům o mou práci, tak mně samotnému zjednoduší život, když zveřejním podrobnosti této činnosti ve své prezentaci. Na mé nové stránce najdete souhrny některých mých publikací a pokud jsou k dispozici, tak rovněž plné verze článků ve formátu PDF.
Račte vstoupit ..
 

 
Společnost na internetu

(17.10.2001) Politice, právnímu řádu, ekologii či náboženství se nikdo nevyhne.

Ať chceme nebo nechceme, ať se nám to líbí nebo nelíbí, ať jsme jakékoliv povahy a víry, či ať jsme filosofové nebo přírodovědci, nevyhneme se tomu nikdo. Nemůžeme říkat, že nás nezjímají takové věci jako politika, právo, ekologie, náboženství či historie. A pokud to tvrdíme, tak na to dřív nebo později určitě doplatíme. Takže jsem se rozhodl zaplnit další mezeru ve své prezentaci a založil jsem úplně novou položku rozcestníku do internetu.
Nejjednodušší je podívat se ..
 

Výpočetní servery AVČR

(8.10.2001) Výkonné počítače s volnou kapacitou.

Možná nevíte, že každému pracovníkovi AVČR jsou k dispozici bez úhrady dva výkonné počítače. První z nich je vektorový počítač NEC SX-4 se 3 procesory v Českém hydrometeorologickém ústavu, který lze využívat v rámci projektu Meteor. Druhým je novinka - paralelní počítač SUN E4800 s 12 procesory, 12 GB vnitřní paměti a 360 GB vnějších pamětí, který je nasazen v rámci projektu Luna ve Fyzikálním ústavu. Na obou počítačích jsou v současné době volné kapacity.
Podívejte se na podrobnosti ..
 

 
Pravidelné aktualizace

(1.10.2001) Mírný útlum v těchto týdnech je jen dočasný.

Ve čtvrtek 27. 10. jsem se vrátil z "5th Multinational Congress on Electron Microscopy" v italském Lecce. A navíc nutně musím upřít svou pozornost na řešení akutních problémů svých projektů. Proto jsem nucen v těchto dnech trochu zatlumit své aktivity na internetu. Přesto je prezentace stále pravidelně aktualizována, i když vám se může jevit, že se nic nemění. Více vám prozradí časové údaje, především informace o poslední aktualizaci na výchozí stránce. Podrobnosti vždy hledejte v oddílu "Co je nové?".
Však se tam podívejte ..
 

ZÁŘÍ 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci září 2001.


Útoky na USA

(12.9.2001) Napadení strategických budov v New Yorku a Washingtonu.

Je to tak velká událost, že ji nemohu ani já pominout. Možná je to i důvod k docela novému zamyšlení nejen nad USA a nad terorismem, ale především nad sebou samotným. Určitě to odstartuje celou řadu změn v politice, ekonomice, informačních službách, armádě i turistice. Donutilo mě to rychle otevřít zcela novou stránku linek internetového zpravodajství. Byla vytvořena v časové tísni a tak ještě nemá obsah podle mých představ. Aktuálně jsem zařadil první linky zabývající se útokem on-line.
Vyberte si a čtěte ..
 

 
Žebříček serverů TOP 10

(7.9.2001) Třeba i vám poslouží mé oblíbené WWW stránky.

Mnozí si už určitě všimli, že se snažím zveřejňovat žebříček svých deseti momentálně nejoblíbenějších webovských míst v internetu. Neodpovidá to, a ani to odpovídat nemůže, žádným světovým či českým auditům. Je to dost subjektivní a odráží to moji potřebu. Samozřejmě, že na čelních místech se musí objevovat mnou nejoblíbenější specializované vyhledávací portály, ale do desítky se vlezou i servery zaměřené jinak. Třeba soustava anglických slovníků a encyklopedií "xrefer".
Podívejte se na pořadí ..
 

Prezentace v angličtině

(3.9.2001) Konečně bez zbytečných českých slov.

Všem je nám asi naprosto jasné, že pokud nemá být tato prezentace čitelná jen pro celosvětově malou část česky a slovensky mluvících lidí, dřív nebo později musím začít zveřejňovat i alternativu psanou v angličtině. Konečně se mi podařilo dokončit alespoň technologii, která umožňuje rozlišovat česky a anglicky prezentované stránky. Zmíněnou technologii jsem nasadil na stránky pro mikroskopiky, jejichž tělo bylo od samého začátku v angličtině. Zatím ale nemám k dispozici oboujazyčné varianty.
Posuďte sami ..
 

 
Nové diskuzní fórum

(3.9.2001) Založeno diskuzní fórum o elektronové mikroskopii.

Protože si myslím, že příležitostí k výměně názorů není nikdy dost, otevřel jsem na tomto serveru diskuzní fórum pro všechny, kteří se zajímají o elektronovou mikroskopii. V České republice ani na Slovensku (podle mých dostupných informací) do této doby neexistovalo žádné podobné fórum a tak jsem se rozhodl tuto mezeru zaplnit. Snad zde časem vznikne archív plný názorů, otázek a odpovědí, který pomůže mladým začínajícím mikroskopikům i celé české a slovenské elektronové mikroskopii.
Podívejte se o čem se diskutuje ..
 

SRPEN 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci srpnu 2001.


Nefunkční mechanika ZIP

(29.8.2001) Iomega ZIP 100 ATAPI neběží na některých základních deskách.

Čas od času překvapí každého, kdo provádí přestavbu svého počítače, podivná funkce některé komponenty, se kterou do té doby nikdy neměl žádné problémy. I já jsem někdy překvapen, dokonce obyčejnými disketovými mechanikami. Nedávno jsem se setkal s tím, že Iomega ZIP mechanika (100 MB), pracující na rozhraní IDE/ATAPI, nechtěla spolupracovat se základní deskou ECS (Elite Group) K7VZA, která má chipset KT133A.
Řešení ..
 

 
Stránky pro mikroskopiky

(27.8.2001) Informace postupně převáděny do SQL databáze.

Je důležité udržet si přehled ve svém oboru. Také se snažím mít v tom pořádek a tak už dlouho shromaďuji informace, které už asi 5 let nabízím i kolegům na svých 'Petr's Microscopy resources' (zrcadleno na další servery v internetu). Situace však začala být neúnosná hlavně v oblasti mikroskopických konferencí, jejichž počet rychle narůstá. A tak jsem si umínil, že všechny mikroskopické podklady postupně převedu na technologie využívající SQL databáze.
Přehledy o konferencích už převedeny ..
 

Mikroskopické společnosti

(16.8.2001) Doplněno 7 nových linek a ostatní linky byly aktualizovány.

Už delší dobu se snažím udržovat rozsáhlý seznam WWW stránek mikroskopických společností z celého světa (samozřejmě jen těch funkčních). Teď jsem si dal tu práci a udělal v tomto seznamu pořádek. Doplnil jsem a aktualizoval hojně navštěvovanou stránku o zmíněných společnostech (je v angličtině stejně jako celá sekce o mikroskopii), takže teď nabízí dokonce více informací (a přesnějších) než oficiální stránky světové 'IFSEM' či evropské 'EMS' federace.
Snad vám to dobře poslouží ..
 

 
Kvalita WWW informací

(15.8.2001) Servery 'iAudit' a 'Na vrcholu' sledují kvalitu českého internetu.

Určitě s tím často zápasíte stejně jako já. Chcete získat informaci třeba o nějakém grafickém formátu a vůbec nevíte kde ji hledat. Využijete běžných služeb internetových vyhledáváčů či rozcestníků, ale často se vám vrátí rozsáhlý seznam linek nerozlišující informační kvalitu. Vynikajícím řešením v podobných situacích je využití rozcestníků sledujících návštěvnost WWW stránek. Tam snadněji zjistíte, která adresa nabízí ten pravý zdroj pro získání hledané informace.
Vyzkoušejte si to sami ..
 

ČERVENEC 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci červenci 2001.


Fulltextové vyhledávání

(24.7.2001) Prezentace, ve které se ztratíme je k zlosti.

Když jsem zřídil toto webovské sídlo, tak jsem si umínil, že všechno maximálně podřídím snadné orientaci napříč celou prezenatcí. I při vysokém nárustu objemu informací se podařilo (až na vyjímky) dodržet jednotnou strukturu navigačních nabídek i obsahu stránek. Nyní jsem přidal další velmi užitečný orientační nástroj, kterým je fulltextové vyhledávání v celé prezentaci. Později bych chtěl tuto službu kompletně přepracovat, abych nebyl závislý na službách vnějších indexovacích serverů.
Zkuste si vyhledat svůj výraz ..
 

 
Diskuzní fóra nastartována

(24.7.2001) Diskuze o našich technických a pracovních problémech byla přemístěna.

Není snad nic horšího, než když lidé spolu dobře nekomunikují. Známe to z politiky i ze své vlastní rodiny. Vždycky je dobré využívat všech prostředků, aby se dorozumívání mezi lidmi zjednodušilo. Dobrým a moderním prostředkem je "elektronická diskuze" na internetu. Jednu takovou aplikaci jsem již dřive připravil na svém experimentálním serveru WWW2 a teď jsem ji přemístil sem a zároveň jsem na původním místě aktivoval automatické přesměrování, aby nevznikaly duplicity.
Fórum TESTY poslouží na vyzkoušení ..
 

Řešené vědecké projekty

(20.7.2001) Zveřejněny projekty řešené od roku 1997.

Konečně jsem dohnal jeden velký dluh. Už dříve jsem slíbil, že zveřejním přinejmenším přehled vědeckých projektů, na kterých v současné době pracuji. Takže slíbená stránka byla dokončena a nabízím vám základní údaje o projektech grantových agentur, které v současné době vedu a na kterých právě pracuji. Navíc jsem začlenil úspěšně ukončené projekty grantových agentur, které jsem vedl (či na kterých jsem pracoval) od roku 1997. Později tyto informace ještě doplním projekty ÚPT.
Podrobnosti ..
 

 
Statistika mé prezentace

(16.7.2001) 46 dynamicky generovaných stránek nyní obsahuje 638 linek.

Mé WWW sídlo (http://www.petr.isibrno.cz/) bylo spuštěno 23. dubna 2001. V té době mělo jen několik základních oddílů s nemnoha stánkami. Po necelých třech měsících provozu server nabízí 46 stránek obsahujících neuvěřitelných 638 linek a jejich počet stále roste. Takže tato novější WWW prezentace už předčí tu původní (36 stránek, 567 linek) ve všech směrech. Vzhledem k tomu, že WWW vyhledávače stále častěji zavádějí zájemce na falešnou stopu, budu muset postupně svou původní WWW prezentaci zatlumit.
Prohlídněte si historii vývoje ..
 

Kde hledat telefonní čísla a adresy?

(9.7.2001) Elektronické telefonní seznamy nabízejí vždy aktuální informace.

Není vůbec vzácné, že se mě mí kolegové a známí dotazují na různá telefonní čísla a adresy. Většinou jim pomohu, přestože ani já nemám opravené údaje ve svých poznámkách a divím se, že se nepokusili vyhledat chybějící informace na internetu. Možností je více, od konkrétních osobních či firemních prezentací až po speciální vyhledávače. Já používám s vysokou úspěšností elektronické telefonní seznamy. A jedno vynikající vstupní místo pro takové vyhledávání je PORTÁL TELDIR.
Zkuste si také najít svého známého ..
 

 
Moje oblíbené programy

(3.7.2001) Je to často zadarmo a přesto to nemá chybu.

Vždycky když musím usednout k cizímu PC, cítím se jako bez rukou, pokud tam nejsou nainstalovány programy, které zachraňují nedostatky operačních systémů MS Windows. Nedovedu si například představit, že bych svůj souborový systém dat dokázal udržet pomocí Průzkumníka, nebo dokonce že bych ASCII či ANSI texty editoval programem Poznámkový blok. Můžete na to mít klidně jiný názor, ale já nedám dopustit na volně šířitelné programy, které jsou často k dispozici i zadarmo. Rozhodl jsem se zpřístupnit ostatním svůj archív těchto programů.
Vyzkoušejte si také některé ..
 

ČERVEN 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci červnu 2001.


Informace o vědě a výzkumu

(26.6.2001) Servery specializované na vědu a výzkum jsou moc užitečné.

Všichni kdo pracujeme v oblasti vědy a výzkumu jsme bytostně závislí na dobrých informačních zdrojích. Je samozřejmé, že potřebujeme neustále sledovat a studovat problematiku našeho odborného zaměření. Občas však, ke své škodě, málo sledujeme informace hlavně o nestandardních možnostech získávání nových a výhodných projektů, které nám mohou poskytnout nadstandardní finanční zabezpečení naší badatelské činnosti. A pokud se dokonce dokážeme orientovat v související legislativě, je to ještě lepší.
Přesvědčte se o tom ..
 

 
Papír nebo obrazovka?

(26.6.2001) Elektronické zpravodajství má zelenou.

I já jsem v tomto hodně nerozhodný. Nejsem už nejmladší, a tak mi vyhovuje, když si můžu pohodlně sednout do křesla, vzít si do ruky svůj oblíbený časopis a vychutnat si zajímavé články. Jenže, i když je dnes příprava a výroba papírového časopisu hodně zkracována, hlavně v oblasti informačních technologií obsah ohromě rychle zastarává a často je neaktuální už v době, kdy se zače papírový časopis prodávat. Prostě, i-zpravodajství má budoucnost a i já tomu postupně davám přednost. A ani to, že je i-zpravodajství zadarmo, není zanedbatelné.
Posuďte sami ..
 

Internetové nákupy

(21.6.2001) Nakupovat přes počítač je pohodlné, rychlé a hlavně levné.

Jak jsem slíbil tak činím. Chci vás nalákat na internetové obchody. Sám jsem si v posledním roce vyzkoušel nákupy knih (Vltava), kancelářských potřeb (Arbo), HP spotřebního materiálu (Dialog MTS) a samozřejmě především hardwaru (T.S.Bohemia). Vše k naprosté spokojenosti. Samozřejmě, po internetu nerad nakupuji věci, které si potřebuji prohlédnout "in natura". Nevím ale, proč bych potřeboval vidět třeba počítačovou knihu, nebo pevný disk. U takových věcí je spíše zapotřebí znát recenze, a ty lze najít spíše na internetu než v kamenném obchodě.
Můžete nahlédnout ..
 

 
Nové linky mého rozcestníku

(19.6.2001) Počítače a internetové obchody.

Nemůže to být ani jinak. V každém rozcestníku do internetu dnes zaujímá nejsilnější místo oblast vymezená počítačům a také obchodování. Proto jsem rychle alespoň přenesl všechny položky zmíněných oblastí z mé původní WWW prezentace a doplnil je o mnohé zajímavé novinky. Najdete zde zatím důležité softwarové archívy, počítačové časopisy a typicky tuzemskou problematiku, což je podpora češtiny. Dynamicky se rozvíjejí internetové obchody, které v nejbližší době doplním dalšími zajímavými linkami.
Podívejte se na podrobnosti ..
 

Věhlasné encyklopedie

(19.6.2001) Posuďte sami zda nedát přednost internetovým verzím encyklopedií.

Určitě každý z vás už někdy slyšel o známé encyklopedii Britannica, která má ve své tištěné verzi úctyhodných 32 svazků. A napadlo vás někdy podívat se na její internetovou sestru? Já jsem si například pro zajímavost zadal název svého rodného města a byl jsem příjemně překvapen, že mi Britannica nabídla nejen stručný souhrn o městě a o lidech, které Brno proslavili, ale zároveň jsem dostal i nabídku ostatních míst v internetu píšících o Brně. A to včetně ohodnocení!
Vyberte si světové encyklopedie ..
 

 
Když zhavaruje pevný disk

(19.6.2001) Chci se s vámi podělit o své trápení při záchraně svých dat.

Určitě jste si všimli mé neúměrně dlouhé odmlky v mých webovských prezentačních aktivitách. Je to tím, že někdy se musím zabývat hardwarem svého počítače mnohem více než je mi milé. V posledním roce se mi už potřetí zhroutil pevný disk. Tentokrát to ovšem bylo o to horší, že jsem na své poněkud zastaralé základní desce svého PC měl namontován natolik velký pevný disk, že jsem se neobešel bez služeb EZ-BIOSu a proto bylo obtížné zachránit data. Nakonec se to podařilo.
Přečtěte si jak se to dělá ..
 

KVĚTEN 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci květnu 2001.


Laboratoř EM

(31.5.2001) Rád nabízím prostor i pro prezenatci mých spolupracovníků.

Již od roku 1993 vedu v Ústavu přístrojové techniky jedno vědecké oddělení, které nese název "Laboratoř elektronové mikroskopie". V elektronové mikroskpii pracuji už od roku 1975 a s lidmi pracujícími v této Laboratoři jsem už hodně srostlý. Své spolupracovníky mám rád a tak je jasné, že rád vytvořím prostor pro prezentaci jejich aktivit (tedy vlastně našich, protože já jsem jedním z nich). Postupně by se tato část prezentace mohla rozrůst ve vyhledávaný zdroj informací.
Podívejte se na první informace ..
 

 
Špičkové SW archívy

(23.5.2001) Kdo by nepotřeboval dobré a levné programové vybavení?

Každý počítač je jen tak dobrý jak dobrý používá software. Začíná to operačním systémem. Skoro všichni jsme, bohužel, nuceni používat problémová MS Windows. A každý kdo operační systémy Microsoftu nějakou tu dobu používá ví, že potřebuje mnoho různých podpůrných programů. Windows Commanderem počínaje a třeba grafickým procesorem ACDsee konče. A co když chcete archivovat obsah svého disku, nebo třeba potřebujete naučit své dítě matematiku?
Projděte si archívy ..
 

Hledáte schopné lidi?

(18.5.2001) Když chybí pracovník nemusíme pátrat postaru.

Každý vedoucí pracovník občas potřebuje doplnit svůj tým schopným odborníkem. Většinou se ptáme ve svém nejbližším okolí, sbíráme ústní informace a v nejlepším případě dáme inzerát do novin. Jenže v době, kdy (v souladu s celosvětovým trendem) lidé ochotněji mění svá zaměstnání, s tím už nevystačíme. Takže určitě oceníme nové informační možnosti, které se objevily na internetu. A co když dokonce přijdeme o své zaměstnání, potom se nám to bude hodit dvojnásob!
Vyberte si ze seznamu ..
 

 
Co v té práci vlastně dělám

(17.5.2001) Co se děje když koníčky jsou mým povoláním.

Prezentovat své profesionální ativity se mi nejeví ani zdaleka tak jednoduché jak by se mohlo na první pohled zdát. Ne že bych neměl co předložit, ale pořád mi běhá hlavou, jak to napsat, aby to bylo užitečné více pro druhé než pro mne samotného. V počátku se to asi moc nezdaří, ale časem bych chtěl prezentovat hlavně takové své aktivity, které by se mohly hodit mým kolegům z oboru, ale možná i širší veřejnosti, která se zajímá o oblast počítačů.
Podívejte se na první informace ..
 

Pomoc k nezaplacení

(16.5.2001) Který český vědec občas nepotřebuje výkladový slovník?

Když jsem byl mladý vědecký nadšenec, zářil jsem štěstím, když se mi do rukou dostal nějaký dobrý vědecky orientovaný výkladový slovník. Pečlivě jsem si vyjasňoval dlouho nastřádané pojmy, které jsem si musel dobře zapamatovat, protože nebylo jisté, kdy zase budu mít podobnou příležitost. Dnes jsou na internetu takové možnosti, že se dají pojmy vyjasňovat okamžitě. Mezi nové klenoty tohoto druhu patří 'Xrefer Search Engine', který vyhledává ve všech obecných i odborných Oxfordských slovnících.
Vyzkoušejte si i jiné možnosti ..
 

 
Moje publikační aktivita

(10.5.2001) Studuj, pracuj, publikuj.

Už nevím kdo tato slova vlastně pronesl. Dokonce ani nevím, zda to nebylo řečeno trošku jinak. Je však velká pravda, že pokud se o své vědecké výsledky nepodělíme v nějakém hodně sledovaném časopise či konferenčním sborníku, je to stejné jako bychom nic neudělali. Přehled mých publikačních aktivit prezentováný naším Střediskem vědeckých informací sahá, bohužel, jen do roku 1993, a tak je více než důležité nabídnout kompletní seznam.
Seznam publikací ..
 

Ach ty vnější linky

(7.5.2001) Když ten internet je tak dynamický.

Vžycky mi to nahánělo hrůzu. Sotva člověk dokončí opravy nefunkčních linek své prezentace, už klidně může začít znovu. Inu, správci jsou různí a mnohdy se nenamáhají ošetřit různé přesuny na svých serverech. A tak se ani nelze moc divit, že je dost těžké udržet databáze rozcestníků stoprocentně funkční. Kupodivu, nejvíce pozornosti vyžadují linky vedoucí za naše státní hranice. Proto jsem na věc nasadil nové automatické metody a začal pravidelně svou prezentaci skanovat a čistit ji od nefunkčních linek. I tak nebude vše okamžitě napraveno.
Podrobnosti ..
 

 
Rozcestník do internetu

(3.5.2001) Někdy se tomu také říka WWW katalog, nebo i jinak.

Už jsem zdůrazňoval, že chci, aby tato WWW prezentace byla pro vás užitečná. To znamená, že by se neměla obejít bez odskoků na zajímavá místa především českého internetu. Je sice pravda, že různé přehledy takových míst se objevují dokonce i v denním tisku, ale k čemu je to platné, pokud napevno nezakotví ve vašem počítači. A tak jsem začal naplňovat prezentaci ověřenými odskoky na různé uznávané servery. Přitom budu vyčleňovat 10 TOP, což by měly být servery bez kterých se neobejdu.
Podrobnosti ..
 

DUBEN 2001
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci dubnu 2001.


Průběžná aktualizace

(30.4.2001) Ne vše se objeví na této stránce horkých novinek.

Jak už jste si asi všimli, nebo jste se to dočetli, tato moje prezentace je interaktivní a tak je aktualizována průběžně. Ne všechny změny se objeví v této vstupní části krátkých zpráv. Každá stránka nese datum své aktualizace, ale vyčerpávající přehled najdete pod položkou 'Co je nové?'. Dnes byly například doplněny informace o mém vzdělání a zaměstnání, o činnosti v komisích, výborech, .. a o profesionálních zkušenostech.
Přehled aktualizace ..
 

 
Prezentační archív

(27.4.2001) Je mi líto vyhazovat méně aktuální informace.

Řekl jsem si, že hlavně kvůli své nostalgii, ale možná také vzhledem k tomu, že člověk nikdy neví, zda to ještě někdy nebude potřebovat, začnu přemísťovat sice zajímavé, ale už ne příliš aktuální informace na nějaké méně významné místo své prezentace. Teprve časem se uvidí, zda to bude mít smysl. Určitě sem občas zabrousí uživatelé, kteří rádi vzpomínají.
Připravuje se ..
 

Naši partneři

(27.4.2001) Některé servery musíme navštěvovat ať se nám to líbí nebo nelíbí.

Odskoky na servery partnerských pracovišť vznikly kdysi na mé první WWW prezentaci vlastně jen z lenosti. Bylo mi obtížné proklikávat se složitou strukturou veřejných rozcestníků nebo přenášet moje bookmarky na ostatní mé počítače. Později se ukázalo, že to dobře slouží i mým kolegům a že je tato část mé prezentace jednou z nejnavštěvovanějších. Najdete zde vazby předeším na vysoké školy, pracoviště akademie věd a grantové agentury.
Prohlédněte si počáteční strukturu ..
 

 
Něco od webmastera

(25.4.2001) Vysvětlení proč a jak zde byly nasazeny interaktivní technologie.

Toto sídlo nevzniklo proto, abyste se mohli kochat množstvím grafických prvků, animovaných objektů nebo dokonce ozvučených videosekvencí. Skutečným cílem této prezentace je nabízet vám hodnotné a aktuální informace, které by se daly rychle vyhledat. V prvopočátcích stavby tohoto sídla byl tedy kladen hlavní důraz na přítulnou navigaci, aby se uživatel v systému neztrácel a aby na každé stránce nacházel východisko k cestě za novou informací.
Podrobnosti ..
 

Chcete mi pomoci?

(25.4.2001) Určeno nejen případným spoluautorům této prezentace.

Byly dopsány a vystaveny informace, které vám pomohou orientovat se ve vstupních formátech textových a obrázkových souborů této prezentace. Obsah prezentace není většinou uložen ve formátu HTML, který se nejčastěji pro podobné prezentace používá. Text je uložen buď v SQL databázi, nebo v prostých textových ANSI souborech. Obrazovým základem prezentace jsou dva obrázkové formáty - GIG a JMEG.
Podrobnosti ..
 

 
Informace o mé osobě

(23.4.2001) Aby prezentace nevyznívala tak anonymně, vystavil jsem alespoň základní osobní údaje.

Prozatím jsem se rozhodl nezveřejňovat informace o svém soukromí. Kromě základních osobních a kontaktních dat zde časem najdete údaje o mém vzdělání, o zaměstnání, o mých zkušenostech, přehledy publikací i přednášek, stejně jako členství v různých komisích a společnostech. Nenajdete zde podrobnější povídání o mé činnosti. To vám nabízím v samostatné částí o mých aktivitách.
Můžete se na to podívat ..
 

Zatím neobsazené položky

(18.4.2001) Usnadňuji si trochu život.

Vím, že je to předčasné, ale začlenil jsem už i některé položky hlavní nabídky, které budou naplňovány obsahem teprve postupně. Vím, že to není zrovna pěkný přístup k uživateli, jenže dolaďovat vzhled na nemnoha položkách základní nabídky je obtížné. Snad to alespoň uspokojí vaši zvědavost.
Jedná se například o položku "Ativity".
 

 
Elektronová mikroskopie

(18.4.2001) Hlavní profesní stránky byly přeneseny.

Nemohlo to být ani jinak. Po doladění základní provozuschopnosti tohoto nového sídla byly jako první přeneseny ze starého systému tzv. "Petr's Microscopy Resources". Jsou to stránky psané výhradně v angličtině (jsou určené nejen pro tuzemské mikroskopiky) a obsahují velké množství informací o společnostech, setkáních, literatuře, databázích, laboratořích, výrobcích a prodejcích, kursech a softweru i informačních zdrojích.
Podrobnosti ...
 

Nápověda k WWW sídlu

(17.4.2001) Aby jste to do startu měli s tímto novým WWW sídlem snadnější, je tu několik rad.

Můžete se seznámit se zásadami, které byly dodržovány při stavbě WWW stránek a které by vám mohly pomoci snadněji se orientovat v celé informační struktuře. Jednoduchosti orientace a přítulnosti sídla byla věnovana velká pozornost. Pokud se vám přesto zdá, že orientace je problematická, bude dobré, podělit se o tuto důležitou zkušenost s webmasterem.
Podrobnosti ...
 

 
Sídlo nastartováno

(11.4.2001) Ale je tu hned dilema. Toto sídlo pojme hodně informací, ale kde je brát?

Kostra tohoto sídla je jakž takž uspokojující, takže sídlo bylo nastartováno. Teď už to 'jenom' zbývá naplnit obsahem. Pokud nebude bobrý obsah, tak jsem to raději ani neměl dělat. Co nesnáším, to je špinavé tělo v norkovém kožichu. Musím si tedy rozmyslet jak dál.
Pokračování ...
 

 

Stránka aktualizována: 7. 08. 2003, 14:20
Tuto stránku zpracoval: Petr Schauer, Petr@ISIBrno.Cz

[ TISK STRÁNKY ]

Portal Superhome
VÝCHOZÍCO JE NOVÉ?O MÉ OSOBĚAKTIVITYMIKROSKOPIEPARTNEŘI
ODKAZY V ÚPTARCHÍVINTERNETNÁPOVĚDAVYHLEDÁVÁNÍAUDIT
Ostatní:    ÚPT | intranet | CSMS | EUREM | WWW2 | Trends | Mé staré str. |   je 19. 03. 2024, 03:39  
  Copyright © Petr Schauer, Petr@ISIBrno.Cz
Kopírování nebo dokonce publikování obsahu této prezentace bez souhlasu webmastera není dovoleno.
Dodávejte, prosím, podklady podle POKYNŮ PRO AUTORY PŘÍSPĚVKŮ.