Portal Superhome
VÝCHOZÍCO JE NOVÉ?O MÉ OSOBĚAKTIVITYMIKROSKOPIEPARTNEŘI
ODKAZY V ÚPTARCHÍVINTERNETNÁPOVĚDAVYHLEDÁVÁNÍAUDIT
Ostatní:    ÚPT | intranet | CSMS | EUREM | WWW2 | Trends | Mé staré str. |   je 19. 03. 2024, 06:50  
Vyberte si z následující nabídky archivovaných informací:
VÝCHOZÍ STRÁNKA
 
MÉ PŮVODNÍ WWW SÍDLO
 
UPOUTÁVKY r. 2014-2015
 
UPOUTÁVKY r. 2013
 
UPOUTÁVKY r. 2012-2011
 
UPOUTÁVKY r. 2010-2009
 
UPOUTÁVKY r. 2008-2007
 
UPOUTÁVKY r. 2006
 
UPOUTÁVKY r. 2005
 
UPOUTÁVKY r. 2004
 
UPOUTÁVKY r. 2003
 
UPOUTÁVKY r. 2002
 
UPOUTÁVKY r. 2001
 


  Webmaster:
  Petr Schauer
  Petr@ISIBrno.Cz


Powered by APACHE
Powered PHP
Powered by MySQL

Stránka byla přemístěna, budete automaticky přesměrováni.

Page has been moved, you will be automatically redirected.

Archív upoutávek z roku 2003

LISTOPAD a ŘÍJEN 2003
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsících listopadu a říjnu 2003.


Audit prezentace

(24.11.2003) Puvodni verze služby NaVrcholu byla porvozovatelem ukončena, takže Audit této prezentace doznal změn.

Koncem října byla spuštěna nová verze služby NaVrcholu pro monitoring návštěvnosti internetových stránek. Nová verze sice přináší rozšířené statistiky, ale softwarové i hardwarové problémy provozovatele nejsou zatím uspokojivě vyřešeny a statistiky nejsou většinou zobrazovány aktuálně. Zatím jsem nenašel dost sil, abych zde nabízel své vlastní analýzy statistik. Naštěstí nová služba nabízí statistiky nejen z aktuálního dne. Podrobnosti jsou přístupné z odkazu na stránce auditu prezentace.
Nová verze nabízí nové podrobnosti ..
 

 
Portál veřejné správy

(7.10.2003) Ministerstvo informatiky začalo nabízet občanům pomoc v komunikaci s úřady.

Na brněnském INVEXu ohlásil ministr Mlynář za velké slávy zahájení provozu "Portálu veřejné správy České republiky". I já se domnívám, že by to měl být průlom v přístupu úřadů k občanovi, kdy člověk pocítí, že je o něj pečováno. Musím uznat, že je dobře, když to vše nastartovalo. Ale na druhé straně musím sdělit své zklamání, že jsme zatím dostali jen zdroj (mnohdy neúplných) informací. Chybí tam možnost elektronických podání, takže se to zatím příliš neliší od jiných dobrých portálů, které ovšen nebyly otvírány za takového potlesku.
Však posuďte sami ..
 


ZÁŘÍ 2003
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci září 2003.


Konference mikroskopiků v roce 2004

(22.9.2003) Počáteční seznam, čítající 15 akcí, byl zveřejněn.

Před týdnem jsem se vrátil z konference v Drážďanech, odkud jsem si přivezl nějaké podklady pro setkání mikroskopiků v následujících letech. Získané informace jsem doplnil ještě z dalších zdrojů a tak vznikl významný upgrade příslušné sránky mých "Petr's Microscopy Resources". Chtěl bych požádat všechny, kteří mohou přispět do tohoto dost navštěvovaného přehledu, aby využili přislušný formulář a zapsali akci do seznamu.
Prohlídněte si to ..
 

 
Úspěšný Tescan

(15.9.2003) Společnost rozšíří svůj brněnský výrobní závod a nabídne novou generaci elektronových mikroskopů.

Asi každého správného Čecha vždycky potěší, když se dozví, že čistě česká firma slaví ve světě úspěchy se svými výrobky. A protože já jsem navíc elektronový mikroskopik, velkou radost mi udělali kolegové z brněnského Tescanu, kteří jsou ve vývoji a výrobě elektronových mikroskopů natolik úspěšní, že státní agentura Czechinvest se rozhodla poskytnout této společnosti investiční pobídku. Tescan hodlá investovat 25 milionů korun do inovačního projektu a vytvoří pracovní příležitost pro 25 vysokoškoláků.
Zpráva, která potěšila ..
 


SRPEN 2003
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci srpnu 2003.


Odkazy v ÚPT

(25.8.2003) Stránky, které nabízejí rychlé odskoky i stručný popis WWW služeb ÚPT.

Jak si mnozí z vás možná již všimli, koncem července jsem založil zcela nové stránky své prezenatce "Odkazy na významné servery a stránky ÚPT". Stránky, které jsou vylepšenou variantou mého již dávno založeného serveru PORTAL, by měly usnadnit orientaci ústavním i mimoústavním uživatelům v bludišti webového prostoru ÚPT. Budou zde udržovány odkazy na všechna významná místa vztahující se k ÚPT. Kromě odkazů na hlavní webové služby zde najdete odkazy i na aktivity, které probíhají za podpory ústavu, nebo odkazy na servery, které na ÚPT jen hostují.
Však posuďte sami ..
 

 
Odkazy na mikroskopii

(8.8.2003) Ve všech osmi sekcích 'Microscopy Resources' napraveno asi 55 vadných odkazů.

I když se snažím pečovat o vnější linky své prezentace dost úzkostlivě, docílit stavu, kdy budou všechny nabízené linky funkční, je celkem nemožné. Ale včera jsem dokončil nápravu alespoň na své "vlajkové lodi" - Microscopy Resources, kde by mělo být alspoň na nějakou dobu vše bez zavad. Nezáleží to ovšem jenom na mně. Důležité je, aby správci odkazovaných webovských sídel udrželi své servery bez závad v chodu. Nejkritičtější jsou odkazy na již uskutečněné konference, kdy správci prezentací bez rozmyslu a bez jakéhokoliv ošetření stránky zlikvidují.
Takže to můžete využívat ..
 


ČERVENEC a ČERVEN 2003
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci červenci a červnu 2003.


Web Mail

(23.7.2003) Neocenitelný pomocník při práci s místní elektronickou poštou ze světa.

Už vloni, když jsem byl na kongresu v Jižní Africe a znovu letos na konferenci v Pule, jsem se nebyl schopen dostat ke své místní elektronické poště, abych mohl snadno komunikovat se svými kolegy a také se svou rodinou. Jednoduše, počítače, které byly na místě k dispozici nabízely kromě MS Office jen WWW prohlížeče a služby typu 'telnet' či 'ssh' byly ke snížení bezpečnostních rizik zakázány. Proto jsem se rozhodl zacelit tuto díru ve službách nabízených na ÚPT a zprovoznil jsem pod touto svou prezentací aplikaci typu Web Mail.
Kdo tu má účet, ať si to vyzkouší ..
 

 
Ohrožená věda v ČR

(9.7.2003) Předsedkyně AV ČR Helena Illnerová píše o problémech financování české vědy v Mladé frontě DNES.

Bohužel pro nás, kteří jsme spojili svůj život s bádáním, po optimistickém mezidobí přicházejí zase jen samé špatné zprávy. Chystají se škrty ve státním rozpočtu a v takových situacích je vždy první na řadě věda a výzkum. Vláda se zabývá návrhem, podle kterého by vědci měli být v úsporách hned druzí v pořadí za vojáky a příští rok by se měli vzdát skoro čtyř miliard korun. Stávkovat asi nebudeme, takže tím větší obdiv si zaslouží mediální názory, které dávají politikům i veřejnosti důvody k zamyšlení.
Je to i článek H. Illnerové ..
 

Tipy pro Windows

(3.7.2003) Problémy, které jsem musel překonat při nastavování Windows.

Už posledně jsem se zmínil, že jsem měl starosti se svým PC. Později se bohužel ukázalo, že teplem se trvale poškodila základní deska a tak jsem musel měnit hardware a rozhodl jsem se přejít na Windows XP. Jsem s tímto operačním systémem spokojen, je mnohem stabilnější než Windows 9x, ale jak jsem čekal, nedaří se mi překonávat celou řadu nastavení. A tak jsem založil nové stránky, na kterých mohu poradit jak překonat některé záludné chování nejen Windows XP.
Dobrých rad není nikdy dost ..
 

 
Přehřátý počítač

(19.6.2003) Dokonalé chlazení PC je moc důležité. Co dělat, zvláště když uhodí vedra?

Podle toho jak přibývají (či spíše nepřibývají) moje rady týkající se řešení různých hardwarových nesnází se dá posuzovat, jak moc se trápím s hardwarem osobních počítačů. Je vidět, že skoro 2 roky jsem měl v tomto ohledu celkem klid. Řešil jsem jen problémy, které nestály za písemnou zmínku. Až nedávno, tropická vedra odhalila, že už dříve pozorované nestability mého PC byly důsledek špatného chlazení procesoru. Takže jsem napsal pár řádků o tom jak se starat o tepelnou pohodu svého počítače.
Třeba se to bude hodit ..
 

DUBEN 2003
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci dubnu 2003.


Světové encyklopedie

(24.4.2003) Xrefer je již zpoplatněn, nahradi ho Wikipedia?

Můj nejoblíbenější zdroj encyklopedických informací Xrefer přestal sloužit již před několika měsíci. Encyklopedie již není zdarma. Nezbývá, než přesedlat na nějakou mocnou náhradu. Pro akademický svět je volně přístupná proslulá encyklopedie Oxford Reference Online a k zahození není ani pezplatná Encyclopedia.Com. Stále častěji však využívám otevřenou encyklopedie Wikipedia, do které mohou přispívat samotní uživatelé. Je to velmi nadějný projekt, který se vyznačuje neobyčejně strmým rozvojem.
Vyhledejte si své slovo ..
 

 
JYXO

(3.4.2003) Nová možnost fulltextového vyhledávání v českém internetu.

Asi nejen mne velmi potěšil vznik nového, typicky českého, fulltextového vyhledávače JYXO. Provádí fulltextové vyhledávání s českým skloňováním a časováním a s českou kontrolou pravopisu. JYXO je strmě nastupující službou, která již indexuje více než 15 milionů dokumentů českého internetu, přičemž za poslední měsíc přibylo skoro 350 tisíc nových stránek. Nalezené dokumenty jsou čleňeny podle jejich příslušnosti, čímž lze upřesnit vyhledávání. Výsledky hledání jsou díky každodennímu doplňování velmi aktuální.
Neváhejte to vyzkoušet ..
 

ÚNOR 2003
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci únoru 2003.


Konference mikroskopiků

(24.2.2003) Rozcestník se může pochlubit novým přehlednějším uspořádáním, novými formuláři i zvýšeným zájem.

Zlepšená spolupráce s mikroskopiky z celého světa a využívání nových formulářů letos poprvé přinesly své ovoce ve snížení pracnosti shromaďování odkazů v tomto tak hojně navštěvovaném rozcestníku mikroskopie. Nejvíce si toho cením v kategorii konferencí, protože tato část každoročně doznává daleko největších změn a je tedy daleko nejpracnější. Už teď v této kategorii najdete několik málo akcí pro budoucí léta, ale důležitá je především kolekce letošního roku.
Prohlédněte si rok 2003 ..
 

 
Citace mých publikací

(7.2.2003) Podrobné seznamy citací a přehled mých nejčastěji citovaných prací zveřejněny.

Asi pro každého badatele je velmi důležité sledovat citační ohlas svých publikací. Jednak mu to nejjednodušším možným a velmi rychlým způsobem nabídne práci lidí, kteří buď dělají na podobné problematice nebo kritizují či naopak chválí jeho výsledky a jednak počtem citací badatel prokazuje svou vědeckou vyspělost. Řekl jsem si, že ani já bych to neměl nadále zanedbávat a aktualizovbal jsem databaze citací svých publikací. Takže další můj dluh sobě i vědecké komunitě byl splacen.
Můžete procházet podrobné přehledy ..
 

LEDEN 2003
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci lednu 2003.


Moje publikace 2002

(19.1.2003) Byly doplněny podrobnosti (včetně plného znění) mých čtyř vědeckých publikací z roku 2002.

Pravidelně se snažím ve své prezentaci nabízet podrobné informace o mých publikačních aktivitách. Zájemci si mohou přečíst nejen názvy článků a přesné odkazy kde byly zveřejněny, ale také souhrny (a pokud neexistují, tak úvody) všech mých vědeckých publikací nejen za rok 2002. Najdete zde rovněž plné verze článků ve formátu PDF. Znovu zájemcům připomínám, že rád doplním kompletní PDF znění všech starších článků o které projevíte zájem.
Nejen mikroskopikům to snad poslouží ..
 

 
Práce se soubory

(3.1.2003) Windows Commander přichází s novým jménem.

Těm z vás, kteří navštěvujete mé stránky častěji, jistě neuniklo, že ve svém programovém miniarchívu nabízím některé volně šířitelné programy, bez kterých si alespoň já nedovedu představit svoji práci na PC. A pravděpodobně největším mým pomocníkem je souborový manažér Windows Commander, který byl v listopadu 2002 přejmenován na Total Commander, aby se vyhnul možným konfliktům s chráněnou známkou Windows. A zároveň se změnou jména přišla nová verze 5.5, která nabízí zase o něco více.
Neváhejte to používat ..
 

Aktuality roku 2002 najdete v příslušném archívu.

 

Stránka aktualizována: 11. 06. 2004, 14:43
Tuto stránku zpracoval: Petr Schauer, Petr@ISIBrno.Cz

[ TISK STRÁNKY ]

Portal Superhome
VÝCHOZÍCO JE NOVÉ?O MÉ OSOBĚAKTIVITYMIKROSKOPIEPARTNEŘI
ODKAZY V ÚPTARCHÍVINTERNETNÁPOVĚDAVYHLEDÁVÁNÍAUDIT
Ostatní:    ÚPT | intranet | CSMS | EUREM | WWW2 | Trends | Mé staré str. |   je 19. 03. 2024, 06:50  
  Copyright © Petr Schauer, Petr@ISIBrno.Cz
Kopírování nebo dokonce publikování obsahu této prezentace bez souhlasu webmastera není dovoleno.
Dodávejte, prosím, podklady podle POKYNŮ PRO AUTORY PŘÍSPĚVKŮ.