Portal Superhome
VÝCHOZÍCO JE NOVÉ?O MÉ OSOBĚAKTIVITYMIKROSKOPIEPARTNEŘI
ODKAZY V ÚPTARCHÍVINTERNETNÁPOVĚDAVYHLEDÁVÁNÍAUDIT
Ostatní:    ÚPT | intranet | CSMS | EUREM | WWW2 | Trends | Mé staré str. |   je 19. 03. 2024, 11:35  
Vyberte si z následující nabídky archivovaných informací:
VÝCHOZÍ STRÁNKA
 
MÉ PŮVODNÍ WWW SÍDLO
 
UPOUTÁVKY r. 2014-2015
 
UPOUTÁVKY r. 2013
 
UPOUTÁVKY r. 2012-2011
 
UPOUTÁVKY r. 2010-2009
 
UPOUTÁVKY r. 2008-2007
 
UPOUTÁVKY r. 2006
 
UPOUTÁVKY r. 2005
 
UPOUTÁVKY r. 2004
 
UPOUTÁVKY r. 2003
 
UPOUTÁVKY r. 2002
 
UPOUTÁVKY r. 2001
 


  Webmaster:
  Petr Schauer
  Petr@ISIBrno.Cz


Powered by APACHE
Powered PHP
Powered by MySQL

Stránka byla přemístěna, budete automaticky přesměrováni.

Page has been moved, you will be automatically redirected.

Archív upoutávek z roku 2005

LISTOPAD a PROSINEC 2005
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci listopadu a prosinci 2005.


Česká hlava 2005

(22.12.2005) Národní cena vlády České republiky "Česká hlava" za mimořádné výsledky v oblasti vědy a techniky byla letos udělena mému školiteli profesoru Arminu Delongovi.

Mám z toho obrovskou radost a z celého srdce to panu profesoru Delongovi přeji. Je pro mne velkým vzorem. To on mě naučil dělat věci s nadšením. Konec konců, kdybych neměl touhu po tvůrčích aktivitách, těžko byste dnes četli tuto prezentaci, která není ani náhodou součástí mých pracovních povinností. Je mi ctí, že jsem mohl posbírat populární články, které k této příležitosti vyšly. Toto moje veřejné blahopřání přichází s mírným zpožděním, čekal jsem až budou všechny ohlasy na tak významnou událost publikovány.
Tady jsou podrobnosti ..
 

 
Příspěvky z konferencí

(4.11.2005) Plné verze mých příspěvků z vědeckých konferencí v r. 2005 byly zveřejněny.

Letos byla práce mého vědeckého týmu v rámci mých projektů v oblasti detekce v elektronové mikroskopii a v oblasti katodoluminiscence prezentována na prestižní evropské konferenci "Dreiländertagung Microscopy Conference 2005" ve švýcarském Davosu, na multinárodním evropském kongresu "7th Multinational Congress on Microscopy" ve slovinské Portoroži a na uznávaném vědeckém symposiu "2nd European Weathering Symposium - Natural and Artificial Ageing of Polymers" ve švédském Gothenburgu. Příspěvky ze sborníků jsem upravil do PDF formátu a vystavil je na stránce svých publikací.
Podrobnosti ..
 


ŘÍJEN 2005
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci říjnu 2005.


RSS kanály prezentace

(24.10.2005) V rámci zavádění nových technologií byly zprovozněny první RSS kanály prezentace.

Posledním rokem jsem od návštěvníků svých stránek dostával postesky, že lepšímu přehledu při využívání mé prezentace chybí nabídka RSS (Really Simple Syndication) kanálů. Musel jsem jim dát za pravdu a umínil si, že zkusím tuto technologii nastudovat a zprovoznit. Mám radost, že se konečně podařilo napsat a odladit příslušné skripty a že zde mohu nabídnout své první kanály. Najdete je na výchozí stránce, na stránce novinek a na stránkách "Centra monitorování internetu". Dokonce jsem i stihl napsat povídání o tom co jsou RSS kanály a jak je používat.
Čtěte a zkoušejte ..
 

 
Setkání mikroskopiků

(4.10.2005) Seznam kongresů, konferencí a kurzů pro mikroskopiky, především pro r. 2006, byl významně aktualizován.

Zvláštní postavení v mé prezentaci mají zdroje pro mikroskopiky, které jsou známé pod názvem "Petr's Microscopy Resources". Jsou vyjímečné jednak proto, že jsou (prozatím jako jediná část prezentace) psány v angličtině a také proto, že patří mezi nejoblíbenější stránky, které se týkají mé badatelské profese. Přitom právě kapitola obsahující databázi konferencí a jiných setkání mikroskopiků je nejnavštěvovanější (ale bohužel také nejpracnější) částí zmíněných zdrojů pro mikroskopiky. Tato stránka již dokonce dosáhla rekordních 311 návštěv za jediný den.
Pokud vás to zajímá ..
 


ZÁŘÍ 2005
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci září 2005.


Tématické archívy

(7.9.2005) Archívy monitorování internetu patří mezi nejvyhledávanější stránky prezentace.

Pravidelnému čtenáři mé osobní prezentace se asi bude jevit, že jsem poněkud polevil v nabídce, neboť se od dubna nic neobjevilo v tomto sloupci významných novinek. Pravda je taková, že jsem se zaměřil na přepsání mnohých skriptů, což vedlo právě k zhodnocení obsahu prezentace. Konkrétně se jedná o archívy monitorování internetu, které teď umožňují stránkování a načítají se nesrovnatelně rychleji. Bylo to skutečně zapotřebí, neboť největší z nich má už téměř 50 tisíc záznamů. Nové skripty nabízejí vyšší komfort při zachování vysoké obsahové hodnoty.
Však posuďte sami ..
 

 
Návštěvnost

(7.9.2005) Stránky www.petr.isibrno.cz byly v srpnu 2005 navštíveny více než 12 tisíc krát.

Tuto svoji prezentaci jsem zprovoznil v březnu 2001. Návštěvnost jsem pak začal analyzovat v polovině srpna 2001. Z pětistovky návštěv za měsíc jsem tenkrát měl ohromnou radost a považoval jsem to za užitečnou službu. Od té doby doznala prezentace značné rozšíření a dnes začíná být pravidlem, že za jediný den je počet návštěv větší než na počátku za celý měsíc. Další významnou změnou je, že návštěvníci teď používají mnohem více alternativní prohlížeče. Na začátku tvořili uživatelé prohlížečů typu Netscape/Mozilla zanedbatelné procento, zatímco teď je jich téměř čtvrtina.
Tady jsou podrobnosti ..
 


BŘEZEN a DUBEN 2005
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci březnu a dubnu 2005.


Monitorování internetu

(4.4.2005) Monitorování rychle se měnících zdrojů českého internetu bylo rozšířeno na další témata.

Začalo to vlastně z lenosti. Nechtělo se mi pořád "ručně" procházet internet a hledat zajímavosti z oblasti vědy a výzkumu, které jsem si chtěl přečíst a také nabídnout svým kolegům. Když jsem objevil existenci RSS kanálů, napsal první skripty a nasadil je na monitorování aktualit o vědě a výzkumu, dobře to začalo sloužit nejen mně samotnému, ale oblíbili si to i ostatní uživatelé internetu. Mezitím jsem skripty vylepšil a doplnil možností vyhledávání. Pak mi přišlo líto nenasadit to i na jiná témata a vzniklo mé "Centrum monitorování internetu".
Najdete zde i počítače či sport ..
 

 
Soumrak prohlížeče MSIE?

(1.3.2005) Vzestup alternativních prohlížečů, především těch na jádru Gecko, na úkor dříve neochvějného MSIE je už dnes zřejmý.

Podíl návštěvníků mých stránek, kteří využívají prohlížeč na jádru Internet Explorer od Microsoftu, klesl za posledních 13 měsíců z původních 93 % na 75,4 %. Pokles v tuzemsku na 85 % rovněž zaznamenal již v prosinci 2004 portál Navrcholu.cz, který sleduje návštěvnost více než 11 000 internetových serverů. Hlavní podíl na tom má bezesporu uvedení a prudký vývoj bezpečného prohlížeče Mozilla Firefox, který stáhlo již více než 25 milionů uživatelů a stačilo jim k tomu pouhých 99 dní. Kromě bezpečnosti poskytuje Firefox uživatelům různé výhody, které MSIE nemá.
Čtěte podrobnosti a instalujte ..
 


LEDEN a ÚNOR 2005
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsících lednu a únoru 2005.


Aktuality o vědě a výzkumu

(6.2.2005) V rámci zavádění nových technologií do této prezentace vznikla má první stránka, která využívá RSS kanaly.

Není dobré když je badatel zahloubán jen do problematiky svého zájmu. Neuškodí, když se zajímá alespoň o populárně laděné články z oborů méně blízkých, nebo o články s obecnou problematikou badatelské činnosti. Takže snad každý uvítá, pokud najde aktuální přehled českého zpravodajství o zkoumání pěkně na jednom místě. Tak vznikl nápad uplatnit novou technologii využívající RSS kanály pro monitorování článků českých zpravodajských zdrojů, které mají nějakou souvislost s vědou a výzkumem. Prozatím se jedná o první počin, který je ve stadiu ladění a tak prosím o toleranci.
I dnes jsou tam nové aktuality ..
 

 
Financování vědy a výzkumu

(17.1.2005) Asi polovina žádostí o Výzkumné záměry vysokých škol nebude financována. Vědci se bouří a protestují i ti, kteří si na nedostatek financí nemohou stěžovat.

Už dlouho nevyvolal způsob financování vědy a výzkumu v ČR takovou mediální odezvu, jako poté, co Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 13.12. vyhlásilo výsledky soutěže o Výzkumné záměry vysokých škol. Články se objevily v denících (MF DNES, Hospodářské noviny) i v týdenících (Respekt), ozývají se jak představitelé škol (současný senátor a bývalý rektor Masarykovy university v Brně Jiří Zlatuška a další rektoři a pedagogové), tak významné osobnosti Akademie věd ČR (předsedkyně Helena Illnerová, vědci Václav Hořejší, Antonín Holý, Jiří Grygar, ..).
Plné znění článků ..
 

Aktuality roku 2004 najdete v příslušném archívu.

 

Stránka aktualizována: 13. 02. 2008, 10:37
Tuto stránku zpracoval: Petr Schauer, Petr@ISIBrno.Cz

[ TISK STRÁNKY ]

Portal Superhome
VÝCHOZÍCO JE NOVÉ?O MÉ OSOBĚAKTIVITYMIKROSKOPIEPARTNEŘI
ODKAZY V ÚPTARCHÍVINTERNETNÁPOVĚDAVYHLEDÁVÁNÍAUDIT
Ostatní:    ÚPT | intranet | CSMS | EUREM | WWW2 | Trends | Mé staré str. |   je 19. 03. 2024, 11:35  
  Copyright © Petr Schauer, Petr@ISIBrno.Cz
Kopírování nebo dokonce publikování obsahu této prezentace bez souhlasu webmastera není dovoleno.
Dodávejte, prosím, podklady podle POKYNŮ PRO AUTORY PŘÍSPĚVKŮ.