Portal Superhome
VÝCHOZÍCO JE NOVÉ?O MÉ OSOBĚAKTIVITYMIKROSKOPIEPARTNEŘI
ODKAZY V ÚPTARCHÍVINTERNETNÁPOVĚDAVYHLEDÁVÁNÍAUDIT
Ostatní:    ÚPT | intranet | CSMS | EUREM | WWW2 | Trends | Mé staré str. |   je 19. 03. 2024, 09:05  
Vyberte si z následující nabídky archivovaných informací:
VÝCHOZÍ STRÁNKA
 
MÉ PŮVODNÍ WWW SÍDLO
 
UPOUTÁVKY r. 2014-2015
 
UPOUTÁVKY r. 2013
 
UPOUTÁVKY r. 2012-2011
 
UPOUTÁVKY r. 2010-2009
 
UPOUTÁVKY r. 2008-2007
 
UPOUTÁVKY r. 2006
 
UPOUTÁVKY r. 2005
 
UPOUTÁVKY r. 2004
 
UPOUTÁVKY r. 2003
 
UPOUTÁVKY r. 2002
 
UPOUTÁVKY r. 2001
 


  Webmaster:
  Petr Schauer
  Petr@ISIBrno.Cz


Powered by APACHE
Powered PHP
Powered by MySQL

Stránka byla přemístěna, budete automaticky přesměrováni.

Page has been moved, you will be automatically redirected.

Archív upoutávek z roku 2004

LISTOPAD a PROSINEC 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsících listopadu a prosinci 2004.


Předvánoční úklid

(23.12.2004) Nainstalujte si nějaký účinný nástroj na vyhledávání špionů ve svém počítači! Takový úklid je už dnes nezbytný.

Ohrožení našich počítačů programy, které zneužívají různé služby internetu stále narůstá. Naštěstí na to rychle zareagovala firma Lavasoft, která má dlouhodobé zkušenosti s bojem proti špionům v počítači. Ta nabídla už před časem zcela přepracovanou verzi SE svého známého produktu Ad-Aware ve variantě Personal opět zdarma. Nejdůležitější je nový vyhledávací engine. Dokáže nyní mnohem účinněji prohledávat registry a také DLL knihovny. Vyhledávání je teď mnohem rychlejší a samozřejmě kvalitnější.
Neváhejte a uklízejte ..
 

 
Testy a recenze

(23.11.2004) Rozhodl jsem se uvolnit svoji sbírku srovnávacích testů z oblasti počítačů pro interní použití.

Tentokrát bych chtěl vyjímečně upoutat pozornost jen kolegů z ÚPT, popřípadě ostatních, kteří zde mají účet. Už delší dobu se snažím být nápomocný při volbě nákupu počítačů, počítačových komponent, periferií a jiných zařízení a také při volbě softwaru. K uvedenému účelu shromažďuji testy a recenze (většinou ve formátu PDF), abych vždy při každém nákupu nemusel složitě pátrat ve všech zdrojích, které sleduji. Zatím se obávám zveřejnit zmíněné srovnávací testy všem zájemcům, abych nebyl obviněn z porušování autorského zákona.
Volte název a heslo účtu na ÚPT ..
 


ZÁŘÍ a ŘÍJEN 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsících září a říjnu 2004.


Pomůcky pro administrativu

(22.10.2004) Na svých stránkách jsem pro vás vystavil (podle mne užitečné) pomůcky pro snadnější "papírování" vašich služebních cest.

Je to paradoxní, ale některé moje aktivity pramení z lenosti. Už se mi prostě nechtělo vždy před i po každé služební cestě pracně ručně vyplňovat cestovní příkazy a vyúčtování pracovních cest konaných v tuzemsku i v zahraničí. Přitom většina tam uvedených údajů se pokaždé opakuje. A tak jsem pro usnadnění administrativy vytvořil příslušné formuláře ve formátu PDF. Tyto formuláře můžete vyplňovat a tisknout volně dostupným programem Adobe Reader. Pokud máte program Adobe Acrobat, můžete (mimo jiné) vyplněné formuláře i ukládat a archivovat.
Můžete to také používat ..
 

 
Publikace ve sbornících

(23.9.2004) Stránky s podrobnostmi o mých publikacích ve sbornících vědeckých konferencí byly rozsáhle aktualizovány

Celosvětová mikroskopická vědecká komunita už si dávno oblíbila stránky, kde nabízím plné PDF verze svých reprintů ze sborníků konferencí, na kterých jsem měl tu čest prezentovat své vědecké výsledky práce. Nebývá totiž běžné, aby byly podobné publikace dostupné a často ztrácejí svůj význam vzhledem k omezenému počtu účastníků, kteří vlastní příslušný sborník. Sám z vlastní zkušenosti znám zoufalsví, které provází nedostupné a přitom neobyčejné aktuální příspěvky a tak v případě zájmu rád doplním i své starší publikace, které na seznamech prozatím chybí.
Budu rád, když to využijete ..
 


ČERVENEC a SRPEN 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsících červenci a srpnu 2004.


Cestování

(16.8.2004) Lídé teď na internetu využívají vše potřebné pro své cesty, od map přes počasí až po cestovní kanceláře a agentury.

Já sám v letních měsících cestuji na více či méně vzdálené evropské či světové vědecké kongresy a samozřejmě se také musím podílet na zajištění rekreace své rodiny. V této době vždy využívám pro své cesty služeb internetu. Již loni jsem se rozhodl, že si oblíbené odkazy pro cestování nenechám jen pro sebe a založil celý specializovaný oddíl rozcestníku do internetu. A letos jsem ho výrazně rozšířil. K mému překvapení se stala tato stránka tak oblíbenou, že v červenci skončila na 5. místě v návštěvnosti celé prezentace a teď v srpnu je dokonce prozatím druhá nejnavštěvovanější.
Třeba to využijete také ..
 

 
Digitální fotografie

(27.7.2004) I neodborník využije informace o fotografování a počítačové grafice. Je dobré vědět jak fotografovat, jak fotografie editovat či znát odkazy na digitální sběrny.

V naší profesi elektronových mikroskopiků jsme přešli z klasické fotografie na digální už před více než deseti lety. Časový předstih není až tak mimořádný, bádání na sebe nabaluje nové technologie mnohem dříve než běžný život. Doba však pokročila a dnes už se dá říci, že digitální fotografie tu klasickou začala vytlačovat i z běžného života. A nejen my, kteří se žíví obrázky z elektronových mikroskopů, ale i běžní uživatelé fotoaparátů potřebují získat nové návyky pro práci s digitálním fotoaparátem, či poradit jak upravovat a zpracovávat digitální fotografie.
Takže trocha osvěty neuškodí ..
 


ČERVEN 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci červnu 2004.


Konference a kursy pro mikroskopiky

(29.6.2004) Byla provedena rozsáhlá aktualizace především akcí v roce 2005.

Stránky pro mikroskopiky patří k nejnavštěvovanějším, ale bohužel si za to vybírají svoji daň v pracnosti jejich přípravy. Platí to především pro kolekci kongresů, konferencí, workshopů, kursů a jiných stkání, neboť se jedná o akce a tím i odkazy dočasné. I když jsem již nasadil nové praktiky pro sběr a přenos dat do příslušných SQL databází, stále se mi u této zmíněné aktivity nedaří zbavit podílu ruční práce. Naštěstí se nakonec vždy podaří zkompletovat poměrně rozsáhlou kolekci, která je mikroskopikům k dispozici (a oni to také využívají).
Prohlížejte aktualizace pro r. 2005 ..
 

 
Můj první graf

(11.6.2004) Byly dokončeny PHP skripty pro generování vektorové grafiky s využitím GD knihoven, takže tato prezentace už umí kreslit.

Po přečtení nadpisu by si někdo mohl myslet, že jsem do teď nepoužíval grafy. To je samozřejmě nesmysl. Chci jen sdělit, že díky své lenosti jsem na svých WWW stránkách zavrhl pracnou tvorbu bitmapových obrazků (které navíc mnohdy rychle ztrácejí na aktuálnosti) a splnil jsem další ze svých slibů: posunout technologie své prezentace. Nyní již tato prezentace umožňuje generovat vektorovou grafiku. Tak vám mohu nabídnout první "on-line" sloupcový graf. K dispozici jsou ovšem i grafy čarové, bodové, pavučinové, koláčové a další, a to jak plošné tak 3D.
Koukněte na statistiku návštěv ..
 


KVĚTEN 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci květnu 2004.


IP telefonie

(17.5.2004) Tento měsíc bylo v našem Ústavu přístrojové techniky AVČR nastartováno internetové telefonování přes protokol VoIP.

IP telefonie začala být u nás v ÚPT AVČR využívána v rámci projektu Hlasové služby v akademické počítačové síti CESNET2. Osobně jsem o to už více než rok usiloval jako člen jihomoravské komise AVČR pro výpočetní techniku a mám velkou radost, že bylo dosaženo cíle. Můj velký dík za prosazování i realizaci patří především našemu vedoucímu Informačního systému RNDr. Miroslavu Lýčkovi. IP telefonie totiž umožňuje telefonovat zdarma v rámci většiny akademických pracovišť v ČR, ostatní hovory budou zpoplatňovány místním tarifem. Týká se to i některých akademických pracovišť v zahraničí.
Čtěte více o IP telefonii
 

 
Sdružení CESNET

(12.5.2004) Spolupracující pracoviště v této prezentaci byla rozšířena o stránku CESNETu, který se stará o páteř naší akademické počítačové sítě.

My, kteří pracujeme v akademické sféře a používáme internet, vlastně automaticky spulupracujeme s pro nás významným sdružením CESNET. Sdružení založily vysoké školy a Akademie věd ČR, aby mohly společně provozovat a rozvíjet páteřní akademickou počítačovou síť ČR. Určitě káždý uživatel CESNETu občas zatouží (u počítačových specialistů je to každodenní potřeba) znát stav a možnosti využití své sítě, nejen pro tak běžné služby jako je WWW, e-mail či IP telefonie, ale také třeba ve snaze využívat distribuovaný výpočetní systém pro náročné výpočty.
Seznamte se ..
 


DUBEN 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci dubnu 2004.


Třetí výročí provozu

(29.4.2004) Tato moje prezentace oslavila 23.4.2003 své třetí narozeniny a i když počítačové technologie stárnou rychle, podle mého názoru se těší celkem dobrému zdraví.

Na začátku jsem byl mnohem méně skoupý na komentáře týkající se provozu. Snadno se můžete přesvědčit, že skoro všechny zajímavosti na stránce 'Několik slov webmastera' jsou přinejmenším 2 roky staré (i když většinou stále aktuální). A tak jsem se pokusil svůj dluh napravit alespoň ku příležitosti třetích narozenin WWW sídla. Kromě slov o struktuře prezenatce a o návštěvnosti v mém povídání najdete také shrnutí co se od minulé bilance podařilo či naopak nepodařilo.
Nahlédněte tam ..
 

 
Nejnavštěvovanější stránka

(9.4.2004)  V lednu, únoru i březnu byla stránka "Orientace a hledání v internetu" nejnavštěvovanější česky psanou stránkou mé prezentace.

Když jsem před deseti lety začal tvořit své první WWW stránky, umístil jsem tam také, čistě pro svoji potřebu, skupinu odkazů na různé encyklopedie, slovníky, seznamy, rozcestníky a vyhledávače. To proto, abych to měl pěkně pohromadě a nemusel se těžkopádně dostávat na ty WWW služby, které jsem neustále potřeboval. Časem se z této sránky stal natolik vypilovaný nástroj, že si stále více nachází své česky i slovensky mluvící návštěvníky z celého světa. Více prozrazuje březnový audit prezentace.
Vadné odkazy byly napraveny ..
 


BŘEZEN 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci březnu 2004.


Programový miniarchív

(31.3.2004) Po čase jsem zase zaktualizoval a doplnil svůj miniarchív freewarových a sharewarových programů.

Už jsem se tu určitě zmiňoval, že na počítačích, kde není nainstalovaný alespň Total Commander se cítím jako bez rukou. Jsou prostě programy, bez kterých se neobejdu. Poslední dobou jsem posílil i přesvědčení, že je nutné kromě nějakého antivirového programu instalovat i osobní firewall. Doporučuji Kerio Personal Firewall, který je pro nekomerční uživatele zdarma. A určitě si také nainstalujte jednoduchý prográmek Post-It Software Notes, který je pro zapomnětlivé luxusní náhradou za papírky lepené po monitoru.
Prohlížejte a instalujte ..
 

 
Nový audit prezentace

(17.3.2004) Byly dokončeny programy, které nabízejí vlastní analýzy statistik návštěvnosti této prezentace.

Jak už jsem informoval v listopadu 2003, služba 'Na Vrcholu', kterou využívám pro monitoring svých stránek, doznala značných změn. Má již lepší stabilitu, ale bohužel, podrobnější a dlouhodobé statistiky byly přesunuty do oblasti placených služeb. To mě donutilo, abych napsal vlastní programové skripty, které poskytnou více trvalých informací než volně dostupná verze zmíněné služby. Tak jsou vystaveny zpětně od ledna 2004 poměrně podrobné statistiky a žebříčky, které budou trvale k dispozici. Předpokládá se i další vývoj.
Však posuďte sami ..
 


ÚNOR 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci únoru 2004.


Je období formulářů

(18.2.2004) Elektronické předávání formulářů většinou ještě není možné, ale na psacím stroji to rozhodně psát nemusíte.

S měsícem únorem každý rok začíná období zvýšené aktivity lidí při vyplňování různých formulářů pro státní správu. Mnozí, kteří musí vyplňovat svá daňové přiznání se zase začínají děsit co nového na ně bude nalíčeno a o kolik složitější budou ty letošní formuláře. Tak jsem se jako každý rok porozhlídl po internetu a zjistil velké zlepšení třeba na portalu iDNES, kde můžete najít dokonce formuláře pro Daň z příjmů fyzických osob, které dopočítávají daň. Ale zlepšením se mohou pochlubit i servery, na které už jsem odkazoval dříve.
Stáhněte a vyplňujte ..
 

 
Ochrana vašeho počítače

(16.2.2004) V archívu mých oblíbených programů najdete aktualizované systémové nástroje na ochranu počítače.

Především uživatelé operačních systémů Windows řady NT/2000/XP by měli zvýšit opatrnost a věnovat pozornost zabezpečení svých počítačů. Zvláště, když Microsoft 10. února přiznal, že zmíněné operační systémy byly vystaveny nebezpečí díky kritické chybě, která je dokonce označována za jednu z nejzávažnějších v historii. Rizika vnějších i vnitřních útoků je možné omezit používáním speciálních programů. Nejdůležitější z nich (Kerio Personal Firewall a Ad-Aware) jsou dokonce zdarma a najdete je v mém programovém miniarchívu.
Rozhodně ochranu instalujte ..
 


LEDEN 2004
Upoutávky, které byly zveřejněny v měsíci lednu 2004.


Moje vědecké projekty

(6.1.2004) Od 1.1.2004 jsem získal od Grantové agentury České republiky nový standardní badatelský projekt.

Nový tříletý projekt nese název "Optimalizace scintilačního detektoru pro rastrovací elektronovou mikroskopii". Společně s mými spolupracovníky chceme při práci na tomto projektu nasadit nové experimentální a simulační metody pro zkoumání stávajících a hledání nových materiálů a komponent detektorů signálních elektronů pro rastrovací elektronové mikroskopy. Kromě toho budu i letos pracovat hlavně na projektech, které vede prof. Autrata (mikroskopie vlhkých materiálů), zbytek budou tvořit projekty ÚPT.
Více o projektech ..
 

 
Můj vědecký tým

(6.1.2004) S přechodem na staronovou tématiku se mírně změnilo i složení týmu.

Přeji všem návštěvníkům mých stránek hodně zdraví, štěstí a úspěchů v roce 2004. S nástupem Nového roku byly mírně zatlumeny některé oblasti mých vědeckých aktivit, ale zároveň nastartovaly aktivity nové v rámci nových projektů. Jsem velice šťastný, že díky Grantové agentuře ČR jsem se mohl vrátit k bádání v oblasti scintilačních detektorů, a že se mi podařilo získat nové spolupracovníky, kteří jsou ochotni na nových projektech spolupracovat. Společně budeme usilovat o dobré výsledky v již dříve úspěšné oblasti studia detektorů elektronů.
Podrobnosti ..
 

Aktuality roku 2003 najdete v příslušném archívu.

 

Stránka aktualizována: 19. 04. 2013, 11:27
Tuto stránku zpracoval: Petr Schauer, Petr@ISIBrno.Cz

[ TISK STRÁNKY ]

Portal Superhome
VÝCHOZÍCO JE NOVÉ?O MÉ OSOBĚAKTIVITYMIKROSKOPIEPARTNEŘI
ODKAZY V ÚPTARCHÍVINTERNETNÁPOVĚDAVYHLEDÁVÁNÍAUDIT
Ostatní:    ÚPT | intranet | CSMS | EUREM | WWW2 | Trends | Mé staré str. |   je 19. 03. 2024, 09:05  
  Copyright © Petr Schauer, Petr@ISIBrno.Cz
Kopírování nebo dokonce publikování obsahu této prezentace bez souhlasu webmastera není dovoleno.
Dodávejte, prosím, podklady podle POKYNŮ PRO AUTORY PŘÍSPĚVKŮ.